På SIS guldkantade firande av World Standards Day fick The Case for Her ta emot standardiseringens mest prestigefyllda utmärkelse, för sitt drivande engagemang i arbetet med att förbättra 1,8 miljarder kvinnors och flickors utsikter att delta i samhället på lika villkor, varje månad.
På bilden: Cristina Ljungberg, Gerda Mazi Larsson, Wendy Anderson
Intervju med Gerda Mazi Larsson, The Case for Her
“Standardisering är för oss ett nytt sätt att tackla ett globalt hälsoproblem”
Vinnare av Standardiseringspriset 2024 är den filantropiska investeringsportföljen The Case for Her, som grundades 2017 av Gerda Mazi Larsson, Cristina Ljungberg och Wendy Anderson. De använder innovativ finansiering som ett verktyg att lyfta och förändra tabubelagda frågor inom kvinnohälsa, och bidra till att stärka kvinnors lika rättigheter och möjligheter globalt.
The Case for Her arbetar främst med fyra områden; menstruell hälsa, kvinnlig sexuell njutning och välmående och tillgången till säkra aborter - samt att investera i riskkapitalbolag som är grundade och ledda av kvinnor och som verkar inom dessa områden.
- Vi startade The Case for Her för att vi såg att det finns delar inom kvinnohälsa som man sällan diskuterade, trots att de påverkar många stora globala frågor som handlar om kvinnors och flickors möjligheter att delta på lika villkor i samhället, säger Gerda Mazi Larsson, medgrundare, The Case for Her, och ordförande för den internationella kommitté som utvecklar den första globala standarden för mensprodukter.
För andra hälsoprodukter finns det sedan länge globala standarder för kvalitet och säkerhet, men inte för mensprodukter, trots att cirka 1,8 miljarder av världens flickor och kvinnor menstruerar varje månad.
Gerda Mazi Larsson berättar att en av The Case for Hers´ starkaste drivkrafter är att alla kvinnor ska kunna göra medvetna val.
- Här spelar standarder en viktig roll, för de bidrar till att konsumenter får tillgång till rätt information. De bidrar också till att höja kvalitet och säkerhet, och tillgängligheten på produkter, säger hon.
På World Standards Day den 14 oktober var alla tre grundarna på plats på Svenska institutet för standarder för att ta emot Standardiseringspriset.- Vi är väldigt glada för det här erkännandet. Standardisering är för oss ett nytt sätt att tackla ett globalt hälsoproblem, och har inneburit att vi fått med oss alla intressenter, något som är avgörande när man vill göra skillnad för 1,8 miljarder kvinnor och flickor, säger Gerda Mazi Larsson.
Vinnaren får 25 000 kronor att skänka till valfri välgörenhetsorganisation. Vem har ni valt att ge pengarna till?- Vi valde Oky, en innovativ och gratis app som är en del av Unicefs satsning på digital information till flickor om menstruation. Oky har öppen källkod, det betyder att vem som helst kan ladda ner koden och bygga sin egen app.
På bilden: Gerda Mazi Larsson
På bilden: The Case for Her
Samlande kraft för ett konkurrenskraftigt Sverige
Standardisering är en beprövad metod som banar väg för hållbar utveckling, innovation och stärker Sveriges position på den globala marknaden. Med Standardiseringspriset vill vi lyfta organisationer som skapar konkret samhällsnytta med stöd av standardisering och som kan inspirera fler till att delta i det viktiga arbetet.
Annika Andreasen
vd SIS
THE CASE FOR HER
Med en enastående förmåga att identifiera och adressera globala hälsoutmaningar, är The Case for Her starkt bidragande till den första internationella standarden för säkra mensprodukter, samt till att fler låg- och medelinkomstländer kan delta och göra sin röst hörd. Standarden förbättrar 1,8 miljarder kvinnors och flickors utsikter att kunna delta i samhället på lika villkor, varje månad, och kommer att öppna nya marknadsmöjligheter för svenska företag.
Bild: The Case for Her
MÅLARKALK
Med stort engagemang har familjeföretaget Målarkalk varit drivande i standardiseringen av obränd lera – ett av världens vanligaste byggmaterial – som går att tillverka, använda och förändra med ett lågt energi- och resursuttag. Tack vare det är obränd lera på god väg att vinna byggbranschens förtroende och erbjuda den ett efterfrågat, kvalitativt och närproducerat byggmaterial med lågt klimatavtryck och positiva egenskaper för hälsan.
Bild: Målarkalk
KAPPAHL
I en industri som kritiseras för att bidra till överkonsumtion tar Kappahl viktiga steg med betydelse för hela branschens nödvändiga omställning. På sin utvecklingsresa mot en mer hållbar affärsmodell är de engagerade i textilstandardiseringen på nationell och internationell nivå, där de bland annat var med i framtagandet av en gemensam terminologi i den textila värdekedjan. Kappahl har också testat en infrastruktur som ger konsumenter och andra intressenter omfattande information om produkten och dess material – under hela livscykeln – genom att transparent dela sin data.
Bild: Kappahl
Diplom för extra förtjänstfulla insatser
På World Standards Day uppmärksammar vi 5000 experters fantastiska arbete i SIS kommittéer och internationellt. Vi delar också ut diplom för extra förtjänstfulla insatser, i år till tre värdiga mottagare med stort engagemang för biobaserade produkter, hjälm- och maskinsäkerhet.
Ylwa Alwarsdotter
Årets ordförande
Peter Halldin
Årets convenor
SIS/TK 282 Maskinsäkerhet
Årets kommitté
Storskaligt firande på standardiseringens “Nobelfest”
SIS firande återkopplar till en tradition med start 1947, då prins Bertil delade ut Hans Majestät Konungens medalj för utmärkta förtjänster inom standardiseringens område. 250 inbjudna gäster, ett sexmannaband och intressanta talare som Marcus Oscarsson bidrog till den festliga stämningen när traditionen fördes vidare i år.
Håll dig uppdaterad - följ oss!
Vem som helst kan nominera kandidater till Standardiseringspriset. Prenumerera på SIS nyhetsbrev eller följ oss på Linkedin, för löpande information om vad som händer inom standardiseringen och när 2025-års nomineringsperiod öppnar.
I oktober manifesterar vi standardiseringens vision om en bättre, hållbar och mer rättvis värld. Standarder erbjuder lösningar som världen kan enas kring. Använd dem och bli själv en del av lösningen!
I 100 år har SIS skapat förutsättningar för Sveriges industriella utveckling. Just nu pågår många projekt som syftar till att lösa framtida utmaningar, såsom fossilfritt stål, biologisk mångfald och cirkulär ekonomi – bara för att nämna några.
Så gör som 5000 andra och gå med i SIS standardisering. Det stärker dina kunskaper, utökar nätverket och ger möjlighet att bevaka dina intressen. Klicka här för att veta mer om SIS nationella och internationella arbete.
Frågor:
Heléne Jansdotter Lindholm
Projektledare SIS
helene.jansdotter.lindholm@sis.se
Presskontakt:
Anne Rådestad
Pressansvarig SIS
anne.radestad@sis.se